Gode brød – altid

Hemmeligheden bag mine brød er faktisk bare,  at der ikke er nogen hemmelighed ;O) Det skal være nemt at bage og jeg gider ikke stå og fedte med en opskrift, hvor det så nogle gange går galt fordi jeg ikke har prøvet opskriften før …

Derfor har jeg med tiden – og nu igennem mange år, brugt den samme fremgangsmåde, når jeg bager. Og det virker, hver eneste gang! Jeg bager rigtig gode brød, og jeg elsker at det er så ukompliceret at gøre det.

Jeg starter ALTID med 6 dl lunkent vand (du kan erstatte vandet med mælk helt eller delvist hvis du ønsker, blot du holder dig til 6 dl.). Heri smuldrer jeg 50 gram gær hvis det er alm brød/boller/flutes m.m. Hvis det er burgerboller, pitabrød eller andet som ikke skal hæve så meget, bruger jeg kun 25 gram gær. Gæren opløses i vandet og så tilsætter jeg en god skvat olie (nok ca. 1/2 dl) salt og hvis jeg skal have kerner/frø i er det også på dette stadie at jeg gør det. Du kan bruge alle den slags kerner/frø du vil, og mixe efter lyst. Jeg bruger for det meste hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner eller også bruger jeg bare noget fra en pose knækbrøds-blanding alt efter hvor kernerig mine brød skal være. Vil du have helt hvide boller, så udelader du blot kernerne. Nogle gange putter jeg også et æg i, en rest ymer/A38/græsk yoghurt – det kan du også sagtens gøre, hvis du har lyst.Jeg har naturligvis også bagt frø-boller (har du surfet lidt rundt på min hjemmeside, så har du nok set alle mine frøer, hist og pist <3 ) Der var en som blev rigtig, rigtig glad over de her boller til morgenmad …

Når jeg er nået hertil er det ligesom en base for mig, så kan jeg finde på at rive gulerødder, squash, en rest hokkaido-græskar eller hvad jeg nu har i køleskabet som er egnet til bagning og putte i. Jeg har for nyligt set brød med fintrevet rødkål også, og det var de fineste naturligt farvede lilla brød – jeg har tilgode at prøve. Men det gør jeg snart :O)

Så kommer vi til melet og her er der altså ikke mål på, det er på gefühl … Det vigtigste at vide her er, at din dej skal være lidt klistret uden at sidde meget fast på dine hænder, sådan lidt klæbrig uden at klistre. Så du skal tilføje mel lidt af gangen, jeg starter med den grove mel, hvis jeg vil have groft mel i. Jo mere grovmel, jo tungere brød.  Dit brød brød hæver ikke nær så meget hvis du har meget groft mel i. Der må du eksperimentere lidt – det har jeg også selv gjort. Så længe jeg kan, rør jeg i skålen med en træ-ske, når jeg ikke kan det mere, ryger det ud på bordet hvor jeg ælter resten af melet i, har du en røremaskine, så bruger du selvfølgelig bare den ;O)

Når du har æltet dejen godt (husk at den altså gerne må være lidt klistret på dette stadie..!) så skal den tilbage i din bagefad/skål, drys lidt mel på toppen og så sætter du den til hævning et lunt sted, med et viskestykke over sig i en time.

Efter en time tager du lidt mel på bordet og vender din dej ud på bordet. Jeg ælter det ikke, men går direkte til at forme boller, franskbrød eller flutes. Hvis det er burgerboller eller pitabrød, former jeg en bolle og trykker den flad. På bageplade med papir og efterhæve i ca. 1/2 time. Pensler med æg, og bages ved 200 grader til de er gyldne, sprøde og har en flot overflade.

TIP: bager jeg meget grove, mørke boller eller flutes så kan man erstatte de 6 dl vand med en mørk øl; en porter eller en nisseøl – og så snyder jeg en smule, jeg bruger naturligvis en grov og mørk mel, men da man bruger malt til at gøre dejen mørk med, så må man jo sno sig – jeg har ikke malt, men jeg har kulør. Så der snyder jeg lidt, og tilføjer et par dråber kulør. Det kan ikke smages i brødet, men farven bliver flot og brødet ekstra lækkert at se på.

Gulerodsbrud
Jeg bager de lækreste gulerodsbrud, det er en blød og sødere bolle med masser af solsikkekerner og groftrevne gulerødder.

Ideen er fra Bageren i mine yngre dage, efter skole elskede jeg at gå ned til bageren og købe mig et gulerodsbrud. Jeg har ikke set dem siden – men smagen, den glemmer jeg aldrig. Jeg har derfor eksperimenteret mig frem til at det er sådan her de smagte, dengang jeg var barn.

Min fremgangsmåde med dem er liiidt anderledes – 6 dl lunet mælk med 50 gram smeltet smør til 50 gram gær , lidt salt og så har jeg 1-2 spiseske sukker i. Jeg kan godt lide at den er lidt sød i det. Ca. 2 dl solsikkekerner. Groftrevne gulerødder (hvor meget/lidt er op til dig) jeg bruger godt og vel 2 dl. ca. og jeg bruger kun helt almindeligt hvedemel til mine gulerodsbrud.

Denne dej skal altså være rimelig våd før hævning ( skal minde om en god tyk havregrød), jeg sætter dem på bagepladen med to skeer, de bliver meget rustikke. Pensler med æg og bager til de er gyldne. Og nu er du altså advarret, de smager rigtig, rigtig dejligt lune med et godt lag smør – men også i madpakken kolde, blot som et mellem-måltid uden noget på.

Brød, bage, grove boller, grovboller, hvide boller, flutes, gulerodsbrud, franskbrød, bagværk, basisopskrift, nem opskrift på boller, nem opskrift på brød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *