Hæklet scarf

Hæklet mini-tørklæde

Det er blevet så moderne at strikke og hækle små halsklude. De tager mig direkte tilbage til min barndom, hvor man gik med små lette halsklude i alverdens farver. Nu er det altså IN igen – og de er altså skønne at se i gadebilledet:

Jeg er egentlig rimelig fascineret af de små halstørklæder, omend jeg nok var lidt bagud med at forsøge mig med et selv. Jeg har været lidt Rasmus-modsat over det – ALLE lavede dem, og så var det altså ikke lige noget for mig. PetiteKnit har lavet Sophie Scarf, Tante Tråd fulgte for nyligt trop med en hæklet version Simple Scarf.

Forleden aften satte jeg mig så med det. Jeg har jo designet KREAMUSAN SJALET for en del år tilbage og det er egentlig blot det, jeg har taget udgangspunkt i blot ved at lege med udtagningerne og bagefter tilført en kant. Man tager hele tiden ud i samme side, det gør at man former med den side hvor man tager ind og ud, den anden side bliver helt lige, evt. en lille maskemarkør eller en garn-ende i en anden farve i den side hvor du tager ud, når du har lavet første udtagning – så kan du altid se om du er i den rigtige side.

Jeg har lavet et med udtagning i sidste maske på hver 6. omgang (dvs. i hver 3. rib) og så er jeg i gang med et mere med udtagninger i sidste maske på hver 4. omgang (dvs. i hver 2. rib) Jeg hækler halve stangmasker i bagerste maskeled, det giver rib-effekten. Du kan jo prøve at hækle det i feks. grums-møstret som er skiftevis en stangmaske og en fastmaske på skift hele omgangen, på modsatte side hækler du så fastmasker i stangmaskerne og stangmasker i fastmaskerne. Når du skifter hele tiden giver det et virkelig fint mønster som heller ikke er for fast i strukturen.

Det første, som bare var en prøve, har jeg hæklet i strømpegarn og der gik ikke engang et helt nøgle til. Du bestemmer faktisk selv størrelsen på det; tag et målerbånd om halsen og prøv at se hvad du synes vil være mest passende størrelse og gå ud fra de centimeter du får derfra. Hækl til du når halvdelen af det mål og tag derefter ind, der hvor du før tog ud. Det andet er jeg ved at hækle i den dejligste Easy Care Merino. Brug som udgangspunkt den nål-størrelse der passer til dit garn, det må altså ikke være for tæt, det skal være gerne være blødt og dejligt. Hækler du meget stramt så gå gerne en hel nål-størrelse eller mere op.

Min prøve med udtagning i hver 3. rib, her kan du se hvordan udtagningerne former tørklædet stille og roligt som jeg får hæklet.

Kanten til slut har jeg lavet ved at hækle om omgang med fastmasker hele vejen rundt til slut, 3 fastmasker pr. rib, og så har jeg lavet 2 fastmasker i de fastmasker der er i spidserne samt den spidst der er midt på. Herefter en omgang mere med en kædemaske i alle fastmasker, det giver en fin kant. Jeg overvejede om jeg skulle lave en omgang kædemasker mere i den maske der ligger bagved de 2 foranliggende “Vér” i kædemaskerne fra min sidste omgang – men jeg syntes at det var fint som det var, du kan jo prøve det af, hvis du synes du mangler lidt mere “I-cord-kant-effekt”.

Fortvivl ikke hvis du synes at enderne ruller lidt når du er færdig, det vil give sig efter brug og vask. Træk lidt i dem på langs og på tværs – det skal nok blive godt. Hæklet beklædning giver sig meget i brug, det bliver større og løsere med tiden.

Her er det hæklet i Den dejlige Alpakka Tweed, på nål 6,5 med udtagning i sidste maske på hver 6. omgang. Det tog kun en enkelt aften og er oplagt som en gave i sidste øjeblik til en du har kær. Jeg har ikke hæklet kant på, dels fordi jeg ikke havde nok garn, da det var en rest tilbage fra mine pulsvarmere og dels fordi jeg synes det fungerer fint uden. På det næste prøver jeg at hækle en kant på

Sidst, men ikke mindst; Lad mig se dit lille tørklæde når du er færdig, send mig en mail med billede, garntype og nål. Så smider jeg dem op på siden til inspiration til andre der vil lave det ud fra denne fremgangsmåde. Det er så hyggeligt når vi kan inspirere hinanden – jo mere jeg hører fra jer derude, jo mere får jeg lyst til at dele herinde.

Mine opskrifter er gratis, mod at du deler hvor du har dem fra hvis du viser mine design frem, på sociale medier. Sharing is caring <3

#hækletscarf #hækletminitørklæde #minitørklæde #tørklæde #halsklud #hækletminiscarf

3 tanker om “Hæklet mini-tørklæde”

 1. Hej
  Hvordan kan jeg få din opskrift ? Jeg er ikke så skrap til at hækle tøj. Men tænker ikke det burde være så svært at lave et mini tørklæde. Har lavet et sjal og en babybluse udover tæpper og klude. Er igang med en bluse til mig selv men forstår ikke helt opskriften så håber denne opskrift er nem at forstå
  Mvh Christina

  Hej Christina
  Opskriften eller fremgangsmåden er skrevet herinde, hvis du først læser dette link https://kreamusan.dk/haeklet-toerklaede/ og bagefter læser dette indlæg igen, så bør det give god mening for dig. Ellers spørger du bare igen :O) Jeg er altid klar på at hjælpe i gang :O) Rigtig god fornøjelse! /Kreamusan

 2. Hvilket garn er det grønne tørklæde hæklet i ? Og hvor langt er det ca når du begynder at tage ind ?

  Hejsa Dorthe. Det grønne er strikket i strømpegarn, du kan bruge lige det garn du vil – jeg har også hæklet det i både bomuld og i merino. Bare garnet passer til nålen :O) Rigtig god fornøjelse /Kreamusan

 3. Jeg vil gerne bede om opskriften på det lille hækler tørklæde. Og ja selvfølgelig vil jeg fortææe, hvor jeg har den fra, hvis jeg offentliggør tørklædet. Mon du har et strikket tørklæde i samme stil. Tak for hjælpen og god søndag fra Jette Lundsgaard.

  Hejsa Jette, Opskriften eller fremgangsmåde finder du ved at læse beskrivelsen på dette indlæg, samt at læse fremgangsmåden på det tørklæde som jeg linker til i beskrivelsen: https://kreamusan.dk/haeklet-toerklaede/ på den måde kan du lave det så stort/smalt/bredt som du ønsker :O)
  Jeg er pt i gang med et strikket tørklæde men det er ikke så lille som dette, mere en mellemting. Det er snart færdigt og så lægger jeg fremgangsmåden op under “Det strikkede”
  God hæklelyst til dig /Kreamusan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *