Guide: Nem hæklet hue i rib

Min skønne teenagedatter kom forleden og spurgte om jeg ikke kunne hækle en hue til hende. Hun viste mig en strikket udgave og jeg sagde “say no nore!” Hun spørger ikke ret tit efter mors hjemmehæklede længere, så hvad gør man ikke for at gøre hende glad for det igen.

Jeg har igennem årene hæklet et utal af huer til ungerne, veninder og mig selv, jeg bruger altid denne her metode og har derfor slet ikke brug for en opskrift. Jeg vil gerne dele det med dig, så du fremover blot kan gå i gang når du har brug for at hækle en hurtig hue.

Jeg har derfor lavet en guide på verdens nemmeste (og hurtigste) hue. Du kan sagtens nå at lave en  eller flere inden jul, hvis du er hurtig. Jeg vil anbefale dig at læse hele teksten, før du går i gang. På den måde får du al den info som du skal bruge, for at lave præcis den hue der passer til dig.

Du kan lave den kort eller længere så der er til et ombuk eller lang så den er “baggy” bagtil. Ribben er jo smuk i sig selv og fantastisk fleksibel.

Huen ser lille ud, men den kan strække sig helt vildt og dens pasform er så perfekt. Som guideline slog jeg 45 luftmasker op, + 2 luftmasker til at vende på + evt 10 luftmasker til et ombuk – dette er en størrelse xs/s både min datter og jeg selv kan passe den.

Fremgangsmåde:
Jeg lavede en luftmaske-kæde i Easy Care Merino på nål 3,5, som passede hende fra toppen af hovedet og ned over øret (+ 2 luftmasker til at vende på) så er det bare at hækle halve stangmasker i bagerste maskeled (rib-mønstret er over 2 rækker til 1 rib).

Hækle hækle og hækle til et aflangt stykke som kunne nå rundt om hendes hoved.

Tip: Jeg hækler altid den sidste maske på hver omgang igennem begge maskeled for at undgå huller i kanten. Nogle gør det med både først og sidste – prøv begge og se hvad der er bedst for dig. Jeg gør det kun i den sidste maske.

Dette er min retside, når der hækles i rib. Jeg har 27 ribber, det svarer til 54 rækker halve stangmasker i bagerste maskeled. Du skal måske have flere. Prøv den rundt om hovedet undervejs.

Fold den sammen ret mod ret (ret-siden er det side hvor dine rib sidder pænt sammen to og to fra startrækken, du kan tydeligt se på start hvor dine rib sidder på række) lav kædemasker op langs siden, gem en snor til sammensyningen i toppen.

Vend retsiden udad og sy den sammen i toppen: Jeg har prøvet at vise hvordan jeg rier den i toppen og samtidigt trækker hullet mindre og mindre.

Stram godt til (pas på garnet ikke knækker) og sy hullet sammen til sidst på kryds og tværs.

Vupti …. et styks vældig nem hue! Vældig moderne lige nu blandt de unge.

Så kan man lade den være som den er, lave en pom-pom eller sy en fur-kvast i.

TIP2: Skal du have ribkant, så tilføj yderligere 10 luftmasker på din luftmaske-kæde + 2 lm til at vende med.

Du kan bruge garn fra dit garn-lager… det er næsten ligesom en slags “tøm køleskabet” bare med dit garn. Strømpegarn, uld eller akryl; du kan bruge alt det garn der har fleksible egenskaber, d.v.s. at bomuld ikke duer! Det skal kunne strække sig og det kan ren bomuldsgarn ikke.

Er du i tvivl om dit garn duer, så lav en lille prøve hvor du hækler i rib, så kan du skifte til den nål der giver det bedste og blødeste resultat og mærke om garnet egnet sig til at strække sig og blive rart at have på.

Det var faktisk bare det – rigtig god hæklelyst til dig :O)
Mine opskrifter er gratis, mod at du deler hvor du har dem fra hvis du viser mine design frem, på sociale medier. Sharing is caring <3
Hæklet hue, hæklet hue i rib, hæklet rib-mønster, opskrift på hæklet hue, nem hæklet hue

2 tanker om “Guide: Nem hæklet hue i rib”

  1. Hejsa Alice
    Huen jeg har hæklet vejer 49 gram (det er INKL. ekstra opslåede 10 luftmasker til ombuk, da hun senere besluttede sig for at hun ville have det på den, så den er hæklet direkte på senere) Så er der selvfølgelig noget hæklefasthed som kan variere, eller hvis du hækler flere rib end jeg har gjort samt hvis du bruger andet garn end det jeg har brugt på den som jeg har vejet?
    Rigtig god fornøjelse … /Kreamusan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *