Lær at freestyle en sweater

Jeg vil her prøve at forklare hvordan jeg griber det an at strikke en freestylet sweater, Jeg er ikke super sej til at strikke – set i forhold til hvordan jeg er på total hjemmebane i hækling.

Det kan virke som uoverskueligt, meget at læse men jeg garanterer dig for, at når du har læst alt hvad jeg har noteret nedenfor; så kan du komme i gang med at strikke en sweater, med lige præcis det garn du vil og den nål-størrelse du vil.

Strikker du efter en opskrift skal du først købe opskriften, du skal købe noget specielt (ofte ret dyrt) garn, pinde – du skal lave en strikkeprøve, den skal også vaskes og der er utroligt meget der skal gøres før du kan komme i mål. Det keder sådan en som mig, gevaldigt! Jeg vil jo bare i gang …

Jeg kan tage ind, tage ud og jeg kan lukke af og samle masker op – that´s (almost) it! Og alligevel formår jeg at få noget virkelig brugbart ud af det; nok fordi at jeg bare kaster mig ud i det – denne sweater kom således til verden i sommers! Man behøver nemlig ikke at kunne så meget andet end ret og vrang for at gøre det – er der noget jeg vil lære, så googler jeg det og ser en hulans masse videoer, og så får jeg det lært, hvis ikke – så sniger jeg mig blot udenom på en anden måde.  Men altså, for at strikke sådan en her har du hverken brug for raglan-udtag eller italiensk aflukning! Jeg kan i øvrigt ingen af delene endnu …

Denne her er strikket nedefra og op, så jeg er startet med ribkanten forneden: 2 ret, 2 vrang på rundpind. Pindstørrelsen er 9. Jeg startede faktisk med at lave en prøve i to tråde af det garn jeg ville bruge (den ene tråd har jeg med hele vejen igennem selve sweateren, den anden erstattede jeg med 2-3 tråde af tyndere restegarn (og jeg mener virkelig restegarn i alle slags typer: akryl, bomuld – og så fandt jeg alt det underligste garn frem fra mine gemmer med glimmer, noget meget ujævnt, farve-skiftende og endda en behåret orange med glimmertråde og palietter stikkende ud) alt afhængig af hvordan jeg ramte tykkelsen på den anden tråd bedst. Altså det gør ikke noget at det er lidt tykkere/tyndere – bare sådan cirka. Min prøve var på ca 20 masker og så nok rækker til at jeg fik et billede af at det blev pænt. Jeg havde blot brug for at regne ud hvor mange masker jeg fik på 10 cm i bredden. Da jeg havde det mål, målte jeg mig om hoften i det måleforhold jeg gerne ville have min sweater skulle være. Jeg ville have en løs og comfy sweater. Med det mål kunne jeg således regne ud hvor mange masker jeg skulle have – jeg kunne jo se på min prøve hvor mange masker jeg skulle bruge til x antal cm. Det lyder måske lidt kringlet – det er det ikke! Bare prøv det!

Mine farveskift har intet mønster, jeg skiftede ret hurtigt hele tiden, og det gjorde at det var virkelig sjovt og det blev spændende at blive færdig.

Du laver din ribkant på rundpind, og når den har den bredde du vil have går du over i glatstrik, mål efterhånden som du får strikket, når den har den rette længde fra hoften/måsen og op til ærmegab som du ønsker, deler du dit arbejde i to; et forstykke og et bagstykke med lige mange masker på hver. På bagstykket “syer” jeg en anden tråd igennem alle masker og binde en knude, klipper den garn-ende som jeg strikker med, af i tilpas længde til at den kan hæftes til allersidst.. På den måde er de sat til hvile og jeg kan stikke pinden ind i alle maskerne igen, når jeg kommer dertil igen.

På forstykket strikker du videre i glastik, blot frem og tilbage hvor du før strikkede rundt, bliver din overgang meget tydelig er det fordi din fasthed på vrangmaskerne er for løs, det kan afhjælpes ved at strikke alle vrangmaskerne på en pind der er et halvt til et helt nr mindre. Prøv dig frem. Du måler stadig undervej mens du strikker, når du når over barmen (du kan med fordel prøve at tage den på så du får en fornemmelse af om den er stor nok) kommer du til halsen her skal du igen sætte masker til hvile som du gjorde ved ærmegabet (de skal bruges senere til ribben i halsen) på min sweater har jeg valg at strikke videre frem og tilbage i 14 masker ude i hver side (se på dit arbejde, hvor store du vil have dine skuldre, tæl masker ud fra det) – de strikkes en side ad gangen, det er skulderen (luk ikke af i hver skulder endnu, sæt maskerne til hvile. Du lukker dem af mens du strikker sammen med bagstykket senere) prøv sweateren igen undervejs på den ene skulder så du kan se hvornår den er lang nok (ser din halsåbning for stor ud nu? – det gør ikke noget, den bliver mindre når ribben bliver strikket på) Når begge skuldre er lige lange og passer dig fint sættes den sidste også til hvile og du kan nu sætte maskerne fra bagstykket over på din pind igen, her strikker du det antal masker som du har på forstykket fra det blev delt og op til enden på skulderen. Du kan evt. stoppe et par omgang før og strikke to små skuldre-dele på bagsiden også men på min sweater fungerede det fint uden.

Nu har du strikket både dit forstykke og bagstykke, skuldre-dele har samme højde som din ryg og nu skal der lukkes af for skuldre og de skal sættes sammen. Her bruger jeg YouTube, søger på “strikning af skuldersøm” og vælger en video hvor der både strikkes sammen og lukkes af samtidig. Husk at dit arbejde skal være ret mod ret så du får aflukningen på bagsiden af dit arbejde.

Når begge skuldre er strikket sammen og lukket af, begynder din sweater at tage form og du kan se at “Det her, det bliver til noget” – det er altså en dejlig følelse … du kan også tænke, nu kom jeg så langt, nu bliver det en fin vest! Så skal den jo bare have ribkant i både halsen og skuldre. Men så er den faktisk færdig.

Nå, det var ikke det vi skulle her – vi skulle strikke en sweater! ;O)

Du samler masker op i hvert ærmegab og strikker enten på rundpind eller frem og tilbage, alt efter hvad du mest er til. Jeg gør begge dele, jeg foretrækker ikke det ene frem for det andet. Du kan vælge at tage den sidste maske ind på hver omgang eller hver xx antal omgange, der må du prøve dig frem hvad du har lyst til (ja, man kan få mange sjove ideer undervejs på sådan en sweater-færd) på denne her, som vi tager udgangspunkt i har jeg overhovedet ikke taget ind undervejs før jeg nåede så langt at det var tid til ribkant, så tog jeg ind på hver 2. maske på sidste omgang før jeg strikkede rib (tæl maskeantallet og se om du har det rette antal masker til rib, ellers kan du lave indtag efter det på denne omgang, så det passer med at det f.eks går op i 4 hvis du strikker ribben med 2 r ,2 vr. så du ikke har for mange/for få masker når du går i gang med ribben. Så strikker du din ribkant så stor som du vil. På denne sweater blev det ballonærmer og det passer rigtig godt til den.

Strik så ærme nr. 2 på samme måde. Herefter er der kun ribben tilbage – og nåede du så langt så er du altså mega SEJ! Du mangler SÅ lidt, og så er du i mål :O)

Ved ribben i halsen samler du masker op hele vejen rundt og strikker rib som på ærmerne og i starten, HVIS nu du synes at din halskant er lidt for stor, kan du efter et par omgange gå ned i pindestørrelsen. Det har jeg gjort på min og det ser man ikke. Jeg gik meget ned i pindestørrelse, på en 5ér tror jeg faktisk. Men den var også ret stor. Du kan også strikke hele ribben på et par pinde mindre – du må lege lidt med hvad du selv synes.

Så skal der hæftes ender, og du er en fin sweater rigere … det er DIN sweater, den findes ikke magen til – du har taget valg undervejs som passede til dig, det være sig farver, form og alle mulige og umulige ting som gør denne her sweater HELT unik!


På et tidspunkt vil jeg tilføje i beskrivelsen på at strikke en V-hals også, så du kan vælge at strikke det også men det bliver ikke i dag!

Jeg har strikket flere sweatre og veste med denne metode – jeg skal nok få taget billeder af de andre og lægge herind også. Det behøver nemlig ikke at være vildt som her, eller på store pinde. Jeg har skam brugt samme metode på pind 4. Du kan lave hvad du vil på denne måde – det er en simpel måde at komme i gang på. Det er for dem der vil gøre det simpelt og ikke har lyst til at sidde dybt koncentreret med svære teknikker og stort tællearbejde. Her strikker du bare, når du først er kommet i gang …

Mine opskrifter er gratis, mod at du deler hvor du har dem fra hvis du viser mine design frem, på sociale medier. Sharing is caring <3

En tanke om “Lær at freestyle en sweater”

  1. Kære Kreamusen. Tak for beskrivelsen. Det er faktisk det jeg gør, men har aldrig fået det skrevet ned. 🧶 Hilsen Lime.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *